Anatomy and Physiology: Practice Test

6279 Words26 Pages
A and P II Chapter 24 practice test

1. Which of the following digestive regions is responsible for the propulsion of materials into the esophagus?
Answer: pharynx

2. The active process that occurs when materials enter the digestive tract via the mouth is:
Answer: ingestion

3. Sympathetic stimulation of the muscularis externa promotes:
Answer: muscular inhibition and relaxation

4. Which of the following statements about peritonitis is false?
Answer: It leads to inflammation of the digestive mucosa.

5. Which of the following major layers of the digestive tract is described as a layer of dense irregular connective tissue filled with blood vessels and the plexus of Meissner?
Answer: submucosa

6. Strong contractions of the ascending and
…show more content…
Gastric glands, which produce most of the gastric juice, are abundant in which of the following regions of the stomach?
Answer: A and B. a. fundus. b. body

35. The two factors that play an important part in the movement of chyme from the stomach to the small intestine are:
Answer: stomach distension and gastrin release

36. The plicae of the intestinal mucosa, which bears the intestinal villi, are structural features that provide for:

Answer: increased total surface area for absorption

37. The enteroendocrine cells of the intestinal crypts are responsible for producing the intestinal hormones:
Answer: cholecystokinin and secretin

38. Villikinin, motilin, and somatostatin are produced in the:
Answer: small intestine

39. The primary function(s) of the gastrointestinal juice is (are) to:
Answer: all of the above. a. moisten the chyme. b. assist in buffering acids. c. dissolve digestive enzymes and products of digestion

40. An immediate increase in the rates of glandular secretion and peristaltic activity in all segments of the small intestine are a result of the:
Answer: gastroenteric reflex

41. The primary effect of secretin is to cause a(n):
Answer: increase in secretion of water and buffers by the pancreas and the liver

42. The peptide hormone that causes the release of insulin from the pancreatic islets is:
Answer: GIP

43. How does the mucosa of the rectum compare with that of the colon and cecum?
Answer: The colon and cecum are lined with a simple

More about Anatomy and Physiology: Practice Test

Get Access