Design The Earth Sciences Building At The University Of British Columbia

1744 Words Nov 10th, 2014 7 Pages
In 2009, Perkins + Will was commissioned to design the Earth Sciences Building (ESB) at the University of British Columbia. ESB is designed to develop the growing relations between the Department of Earth, Ocean and Atmosphere, the Department of Statistics, the Pacific Institute for the Mathematical Sciences, the Dean of Science and the Pacific Museum of the Earth, providing important chances for shared learning and partnership. Placed along Main Mall, the primary north-south pedestrian route on campus, the building provides opportunity to add visual interest to the pedestrian experience by displaying the research inside the building; to achieve this, the ground floor is considered the main public space, and is glazed on all sides to maximize visibility into the building. Situated across the street is the Beaty Biodiversity Museum, which along with the ESB creates a ‘museum precinct’ in this area of the campus. Also, to promote the project goal of ‘science on display’, a double-height research lab area operates as a backdrop to integrate exhibits from the Pacific Museum of the Earth. The building contains faculty and staff offices for each department, research laboratories, three lecture theatres, and a café. A five-storey atrium divides the north and south wings of the building, providing an organized structure for the departments while simultaneously creating an east-west pedestrian route directly through the building. Unlike the concrete south wing that contains the…
Open Document