QCP 100 Quiz 2 Ch 4 Questions 2

1626 Words Dec 19th, 2014 7 Pages
QCP 100 8th Edition

CHAPTER 4
STRATEGIC FOCUS FOR PERFORMANCE EXCELLENCE

TRUE/FALSE QUESTIONS

1. A strategy is a pattern or plan that integrates an organization’s major goals, policies, and action sequences into a cohesive whole.
Answer: T

2. Mission is the pattern of decisions that determines and reveals an organization’s goals, policies, and plans to meet the needs of its stakeholders.
Answer: F

3. Strategic planning is the process of envisioning the organization’s future and developing the necessary goals, objectives, and action plans to achieve that future.
Answer: T

4. Strategic objectives are what an organization must change or improve to remain or become competitive.
Answer: T

5. A key role of strategic planning is
…show more content…
“articulate a tangible vision, values, and strategy.”
b. “be people-friendly—approachable but assertive.”
c. “be a catalyst/manager of strategic change.”
d. “get results— manage strategy to action.”
Answer: B

3. “A person’s ability to anticipate, envision, maintain flexibility, think strategically, and work with others to initiate changes that will create a viable future for the organization, and its competitive advantage to the organization in this way.” This definition applies to:
a. Organizational leadership
b. Strategic planning
c. Strategic leadership
d. Long-term planning
Answer: C

4. Effective strategic leaders also have the capability to create and maintain the ability for an organization to learn, which is termed:
a. absorptive capacity.
b. adaptive capacity.
c. proactive capacity.
d. strategic learning capacity.
Answer:A

5. The ability of an organization to change in order to deal with increasingly hyper-turbulent environments is referred to as:
a. proactive capacity.
b. pliability and malleability.
c. adaptive capacity.
d. absorptive capacity.
Answer: C

6. Strategic leadership can be viewed from three levels. Which of the following is NOT one of them?
a. Senior
b. Entry-level
c. Mid-level
d. Supervisory
Answer: B

7. Characteristics of effective strategic leadership include all of the following EXCEPT:
a. serving as both leaders and team members.
b.

More about QCP 100 Quiz 2 Ch 4 Questions 2

Open Document