The And Environmental Design Of The Td West Tower

1997 Words8 Pages
The TD West Tower is a part of a cluster of buildings that make up the Toronto-Dominion Centre. It was erected in 1974 at the northeast corner of York and Wellington in downtown Toronto with 32 storeys and over 515,00 sq. ft. [1] It was designed by Bregman + Hamann under the guidance of Ludwig Mies van der Rohe. Its located in the Financial District where nearly all the buildings follow the same vernacular typology, especially those inside the Toronto-Dominion Centre. The tower has been awarded the BOMA Best Green Certification along with being one of the first office buildings in Toronto to be certified LEED Platinum under the Existing Buildings: Operations and Maintenance program. [1]

Leadership in Energy and Environmental Design
…show more content…
The city of Toronto has a well-established public transit system that provides the working class with a footprint-reducing means of travel. The TD West Tower is very accessible through these means with the King Street streetcar line, St Andrew and Union Subway station nearby. There is an autoshare program and installation of bike storage on site. This allows over of the building occupants to make their way to the building in ecological fashion. [3] They have a well-received exterior hardscape management plan. It’s a part of the much larger establishment of the Dominion Center. They’ve installed what they call a “living roof” (pictured above) in 2013 to address some of the missing qualifications that were brought up in their LEED certification review. The living roof absorbs rainwater, reducing storm run-off, reduces wastewater by 50% and filters pollutants The vegetation is native to Canada, creek sedge grass, making it compatible with the climate and is drought tolerant. It improves the air quality on an area predominantly urban and prevents urban island heat effect in the winters and reducing temperatures in summers. The installation process of this is bound to create waste and this was considered as well – 75% of the waste created in the construction of the living room was diverted. [4] For maintenance of the space, they have established an environmentally sensitive management plan that keeps things orderly
Get Access