The Study On The Regents Place Pavilion

2087 Words9 Pages
Site context The Regents Place pavilion is a freestanding structure installed in 2009 in a 13-acre retail, leisure and office development situated near Euston, London. It is the product of an architectural and engineering collaboration between Carmody Groarke Architects and Arup Engineers and is the winner of the 2010 Royal Institute of British Architects (RIBA) Award for architectural excellence. The pavilion stands between two Terry Farrell office buildings on Osnaburgh Street, and faces John Soane’s 1825 Holy Trinity Church located near the circular traffic island of Great Portland Street tube station. The design was submitted for The Architecture Foundation competition in 2007. The competition was part of the Terry Farrell master…show more content…
Danby is a key figure in the work by British Land in Regents Place, which began in 1996 with the demolition of the studios and head office of Thames Television, a former ITV company. The redevelopment of the Euston road frontage involved four new office buildings and Triton Square, a pedestrian plaza. On the western part of the site was the development of Osnaburgh Street, which was completed in 2009. This included The comedian Kenneth Williams’ Marlborough house had to be demolished in order for the development to be undertaken by British Land. This was Kenneth’s home from 1972 to 1988. Regent’s Place pavilion and 7/7 Memorial Vital Statistics The pavilion is 20 metres by 5 metres in plan, consisting of 258 three-millimetre hollow rectangular elements, measuring 50 millimetres by 50 millimetres. The thickness of the stainless steel is 4 millimetres. These are standing without any cross bracing, in order to comply harmoniously with the design of the pavilion, and are joined only at the top with a decorative structural lattice. The vertical elements reach 7.8 metres in height, usually rounded up to 8 metres. This is also the extent of the colonnades of the surrounding buildings. A 3mm plate stainless steel canopy is held up by the vertical elements. The structure is standing at 45 degrees in order for it to be seen from the street front and create unison with the

More about The Study On The Regents Place Pavilion

Open Document