Principles & Practice of Management Essay

2043 Words Apr 25th, 2014 9 Pages
Examination Paper

Principles and Practice of Management

Section A: Objective Type (30 marks)

Part one:

Multiple Choices:

1. A plan is a trap laid to capture the ________.
Ans.: A) Future

2. It is the function of employing suitable person for the enterprise
Ans.: B) Staffing

3. ___________ means “ group of activities & employees into departments”
Ans.: D) Departmentation

4. This theory states that authority is the power that is accepted by others
Ans.: A) Acceptance theory

5. It means dispersal of decision-making power to the lower levels of the organization
Ans.: A) Decentralization

6. This chart is the basic document of the organizational structure
Ans.: C) Master Chart

7. Communication which flow
…show more content…
while management is the active direction of human efforts with a view to getting this done.

2. What were the common drawbacks in classical and Neo classical theories of management?

Ans.: a) Both the theories had certain unrealistic assumptions and hence were not applicable to the organization at a later date.
b) Both the theories had limited application, the formats and structures of
organizations are not universal in both the theories. There is no particular structure
which may serve the purpose of all the organizations. They also overlook some of the
environmental constraints which managers cannot ignore and this lapse makes the
practicability of the theory limited.
c) Lack of Unified Approach: The theories lack the unified approach of an organization.

3. Write a short note on “Line Organization.”

Ans.: Historically, this is the oldest form of organization. This is known by different names, i.e. military, vertical, scalar and departmental. All other types of organization structure have mostly been modifications of the line organization. The concept of the line organization holds that in any organization derived from a scalar process, there must be a single head who commands it. Although an executive can delegate authority, he has ultimate responsibility for results. According to McFarland, “Line structure consists of the direct vertical relationship which connects the positions and tasks of each level with those…